+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (067) 829-6203+38 (050) 446-7069
меню
toggle menu

Голубці з квашеної капусти з м’ясом і копченим салом

Взимку в Закарпатті прийнято готувати голубці з квашеної капусти. Це можуть бути пісні голубці з грибами, або ж непісні – з обов’язковим додаванням до традиційного м’ясного фаршу буженого м’яса чи копченого сала. Вони, як і літні, мають бути невеличкі. Що менші виходять у закарпатської господині голубчики, то, вважається, крутіше вона їх готує. Подекотрі можуть накрутити навіть такі, що 15 на долоню вміститься.

Нам знадобиться:

  • 300 г круглого рису
  • 400 г м’ясного фаршу (будь-якого, який нам більше до вподоби).
  • 100 г копченого закарпатського сала з шкіркою. Можна також взяти копчене ребро або два, чи шмат пікниці, щоб поміж голубців зварити. Або 150 г буженини – останню змолоти разом з м’ясом у фарш.
  • 2-3 невеликі головки квашеної капусти. Кількість залежить від розміру головок.
  • 3 ст ложки томатної пасти
  • 5-6 зубків часнику
  • невеличкий пучок свіжого або замороженого кропу
  • сіль, чорний перець за смаком.
  1. Капусту замочуємо звечора в холодній воді. Кілька разів воду міняємо. Потім розбираємо головки на листки, поміщаємо в окріп і проварюємо у воді хвилин 5, щоб пом’якшала.
  2. Виймаємо капусту з води на друшляк. Коли вистигне – розрізаємо на 3 або 4 частини в залежності від розміру листка, відрізавши гострим ножем середню найтовщу жилу.
  3. Рис перебираємо, промиваємо і замочуємо хвилин на 10-15 у воді. Зціджуємо.
  4. Готуємо піджарку: сало відділяємо від шкурки, ріжемо на маленькі кубички і підсмажуємо до шкварок. Додаємо до нього дрібно посічену цибулю, смажимо її до прозорості, вимикаємо вогонь і додаємо 1 ч ложку солодкої паприки.
  5. У великій мисці змішуємо разом фарш, рис, піджарку, жменьку посіченого кропу, давлений через часничницю часник. Заправляємо сіллю і чорним перцем (вегетою). Фарш має бути трохи соленіший ніж ми любимо (рис вбере) Все разом дуже добре вимішуємо, щоб почало триматися купи.
  6. Дно казана або товстостінної каструлі вистеляємо кількома листками капусти, на неї – шкурку від сала, копчені ребра чи пікницю.
  7. Починаємо крутити голубці: кладемо капусний лист на долоню (якщо він схожий на трикутник, гострим кутом до себе). На край листа, ближче до зап’ястка, викладаємо 1 ч ложку фаршу, і починаємо закручувати голубець, мов килим. Як закрутили – взяли його в кулак, трохи стиснули і, не випускаючи з кулака, пальцем другої руки загорнули краї капусти досередини спочатку з одного боку рулета, потім з іншого. І одразу в казан.
  8. У казані складаємо голубці один біля одного тісно, спочатку один ряд, потім другий і так далі, поки не закінчиться капуста і фарш.
  9. На голубці зверху викладаємо 3 ложки томатної пасти і заливаємо окропом так, щоб вода покрила їх на 3-4 пальці. Пригружуємо  голубці тарілкою, глибшою стороною донизу (тарілка має бути меншою за діаметр казана). На тарілку – кружку з водою. Ця вся конструкція нам знадобиться, щоб голубці варилися, зберігаючи форму.
  10. Поміщаємо казан на плиту і варимо на маленькому вогні 3-4 години. Подаємо голубці зі сметаною, зверху притрушуємо кропом.


Відгуки про нас
Олександр
Відпочивали з мамою та донькою з 15.07 по 24.07.Відпочинком задоволені, підлікувалися.Хочемо висловити подяку кухарям за смачну їжу.Медсестрі Валерії. Та окремо дякуємо Вікторії. Також ми вдячні сантехніку Петру ,що замінив систему в унітазі. Та дякуємо Ігорю Романовичу за турботу. Відпочинок сподобався,обов'язково ще повернемось))
Олександр
Відпочивали з мамою та донькою з 15.07 по 24.07.Відпочинком задоволені, підлікувалися.Хочемо висловити подяку кухарям за смачну їжу.Медсестрі Валерії. Та окремо дякуємо Вікторії. Також ми вдячні сантехніку Петру ,що замінив систему в унітазі. Та дякуємо Ігорю Романовичу за турботу. Відпочинок сподобався,обов'язково ще повернемось))
Екатерина Федоровна Рало
Отдыхали с подругой в мае 2019г. В основном, все понравилось: питание отличное,разнообразное,ресторанное(сервировка,подача блюд-отлично).Что касается процедур-девочки старались.Не хватило досуга,его вообще не было.А так отдых удался!
Валентин
Прекрасно отдохнули с женой и детьми! Спасибо!
Елена
отдыхала в вашем санатории в этом году, осталась очень довольна. особое спасибо администрации санатория за привлечение к работе фитнес-инструктора и арт -терапевта Виктории Соломахи. Благодаря ее работе, жизнерадостности, творческому подходу и позитивному отношению к жизни, вы помогаете врачевать не только тела , но и души . И дети , и взрослые надолго запомнять ее мастерклассы и походы!
Валентина
О пребывании в Солнечном-только положительный отзыв.Это то место-куда хочется вернуться.Шикарное расположение, чистая и ухоженная территория, детская площадка, два бассейна.Благодаря неиссякаемому творческому потенциалу Виктории Соломахи и детским анниматорам, здесь не скучно ни детям , ни взрослым, это походы, тренинги, йога, игры, мастер классы, аквааэробика. День переполнен впечатлениями и эмоциями.Также выражаю слова благодарности всему Солнечному коллективу за ту атмосферу, которую они создают для нас-отдыхающих. Идеальная чистота, безумно вкусная еда, полный спектр услуг Медицинского центра.Благодарю за замечательный отдых!
Популярні пропозиції