+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (097) 779-2959+38 (099) 279-2959
меню
toggle menu

Голубці з квашеної капусти з м’ясом і копченим салом

Взимку в Закарпатті прийнято готувати голубці з квашеної капусти. Це можуть бути пісні голубці з грибами, або ж непісні – з обов’язковим додаванням до традиційного м’ясного фаршу буженого м’яса чи копченого сала. Вони, як і літні, мають бути невеличкі. Що менші виходять у закарпатської господині голубчики, то, вважається, крутіше вона їх готує. Подекотрі можуть накрутити навіть такі, що 15 на долоню вміститься.

Нам знадобиться:

  • 300 г круглого рису
  • 400 г м’ясного фаршу (будь-якого, який нам більше до вподоби).
  • 100 г копченого закарпатського сала з шкіркою. Можна також взяти копчене ребро або два, чи шмат пікниці, щоб поміж голубців зварити. Або 150 г буженини – останню змолоти разом з м’ясом у фарш.
  • 2-3 невеликі головки квашеної капусти. Кількість залежить від розміру головок.
  • 3 ст ложки томатної пасти
  • 5-6 зубків часнику
  • невеличкий пучок свіжого або замороженого кропу
  • сіль, чорний перець за смаком.
  1. Капусту замочуємо звечора в холодній воді. Кілька разів воду міняємо. Потім розбираємо головки на листки, поміщаємо в окріп і проварюємо у воді хвилин 5, щоб пом’якшала.
  2. Виймаємо капусту з води на друшляк. Коли вистигне – розрізаємо на 3 або 4 частини в залежності від розміру листка, відрізавши гострим ножем середню найтовщу жилу.
  3. Рис перебираємо, промиваємо і замочуємо хвилин на 10-15 у воді. Зціджуємо.
  4. Готуємо піджарку: сало відділяємо від шкурки, ріжемо на маленькі кубички і підсмажуємо до шкварок. Додаємо до нього дрібно посічену цибулю, смажимо її до прозорості, вимикаємо вогонь і додаємо 1 ч ложку солодкої паприки.
  5. У великій мисці змішуємо разом фарш, рис, піджарку, жменьку посіченого кропу, давлений через часничницю часник. Заправляємо сіллю і чорним перцем (вегетою). Фарш має бути трохи соленіший ніж ми любимо (рис вбере) Все разом дуже добре вимішуємо, щоб почало триматися купи.
  6. Дно казана або товстостінної каструлі вистеляємо кількома листками капусти, на неї – шкурку від сала, копчені ребра чи пікницю.
  7. Починаємо крутити голубці: кладемо капусний лист на долоню (якщо він схожий на трикутник, гострим кутом до себе). На край листа, ближче до зап’ястка, викладаємо 1 ч ложку фаршу, і починаємо закручувати голубець, мов килим. Як закрутили – взяли його в кулак, трохи стиснули і, не випускаючи з кулака, пальцем другої руки загорнули краї капусти досередини спочатку з одного боку рулета, потім з іншого. І одразу в казан.
  8. У казані складаємо голубці один біля одного тісно, спочатку один ряд, потім другий і так далі, поки не закінчиться капуста і фарш.
  9. На голубці зверху викладаємо 3 ложки томатної пасти і заливаємо окропом так, щоб вода покрила їх на 3-4 пальці. Пригружуємо  голубці тарілкою, глибшою стороною донизу (тарілка має бути меншою за діаметр казана). На тарілку – кружку з водою. Ця вся конструкція нам знадобиться, щоб голубці варилися, зберігаючи форму.
  10. Поміщаємо казан на плиту і варимо на маленькому вогні 3-4 години. Подаємо голубці зі сметаною, зверху притрушуємо кропом.


Відгуки про нас
Марина
Два года назад я впервые отдыхала в пансионате"Солнечный".И опять вернулась сюда в октябре 2021.Комфортные номера, продуманное питание,замечательная лечебная база,профессионализм сотрудников,все это осталось по-прежнему прекрасным!Новые впечатления?Огромное спасибо администрации пансионата за Викторию Соломаху!!!Скандинавская ходьба в Карпатах,утренняя зарядка на свежем воздухе,йога,танцы,киносеансы,арт-терапия- все, что она организовала,проводила с большой любовью,красиво и душевно !С искренней благодарностью и до новых встреч
Марина
Два года назад я впервые отдыхала в пансионате"Солнечный".И опять вернулась сюда в октябре 2021.Комфортные номера, продуманное питание,замечательная лечебная база,профессионализм сотрудников,все это осталось по-прежнему прекрасным!Новые впечатления?Огромное спасибо администрации пансионата за Викторию Соломаху!!!Скандинавская ходьба в Карпатах,утренняя зарядка на свежем воздухе,йога,танцы,киносеансы,арт-терапия- все, что она организовала,проводила с большой любовью,красиво и душевно !С искренней благодарностью и до новых встреч
Татьяна Жабская
Это было восхитительно. Я с удовольствием вернусь ,если Виктория продолжит работу с нами. Это ощущение и моё и моих друзей.
Алёна
Отдыхали с мужем 12 дней сентября 2021г. Номер хороший, уборка регулярно, смена белья часто. Еда в ресторане разнообразная, очень понравилось. Всё компактно:бювет, лечение, ресторан, номера, всё в одном месте. Очень понравился массаж и гидромассаж. Персонал весь отличный! Инструктор Виктория Соломаха " изюминка" санатория. Утренняя зарядка на свежем воздухе супер, как и походы, танцы, психологические релаксации. Ждём следующий отпуск, хотим опять к вам!
Марина Горова
Відпочивала в санаторії в вересні 2021р. дуже сподобалося. Затишне місце, знаходиться біля лісу, подалі від гоміну людей і авто. Додає затишку камін в холлі. А холодними ночами навіть включали опалення,хоча до опалювального сезону було іще далеко. Дуже зручно що процедури усі на місці . Душ шарко був божествений!!!! А Вікторія, організатор дозвілля,взагалі чудо!
Популярні пропозиції