+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (097) 779-2959+38 (099) 279-2959
меню
toggle menu

Гуцульська бринза

Гуцульська бринза – це дуже смачна й поживна їжа, яку люблять не тільки корінні Гуцули, а й багато Українців. Хтось же не чув про вареники або галушки з бринзою, кулеші (токана) з мачанкою і ще багато інших смачних страв. У меню багатьох ресторанів, обов’язково знайдеться картопля з бринзою, а можливо і салат заправлений бринзою.

Процес виготовлення гуцульської бринзи – захоплююча і дуже непроста справа. А починається все з народження грудочки свіжого овечого сиру, який увібрав у себе, все сонячне тепло і свіжість високих карпатських полонин, де все літо соковитими травами пасуться білі отари овець.

Щоб приготувати справжню гуцульську бринзу, насамперед для цього потрібно свіжоздоєне овече молоко, його проціджують через чисте густе полотно або товсту марлю в путері (дерев’яну бочку), потім помішуючи додають до нього клягом (сироваткова закваска), який заздалегідь готують з шлуночка молоденького теляти або ягняти, яке годувалося тільки молоком. Такий шлуночок обережно вибирають, разом з соком. Сік зливають у посудину, а шлуночок добре промивають. Потім до шлуночка знову заливають шлунковий сік, змішаний зі свіжим молоком і сіллю, а отвір міцно перев’язують.

Після цього його підвішують у колибі – над багаттям або в іншому теплому місці і витримують пару тижнів, щоб суміш загусла і утворилася ринге. Ринге розводять холодною водою для утворення густого кляга. Готовий кляг додають до свіжого процідженого молока (на 100 літрів молока 100 г густого кляга) і залишають киснути.

Коли з молока утвориться густий «холодець», його збивають паличкою з двома дірчатими кільцями на кінці, до тих пір, поки молоко не стане рідким і там з’являться маленькі крупинки сиру. Сир, що утворився в молоці, збирають в заздалегідь приготовлену широку посудину в якій легко формувати теплу соковиту грудочку білого кольору. Потім його кладуть в марлю або в чисте біле полотно і підвішують щоб стекла рідина. Через деякий час вологий сир викладають на дошку, ставлять у теплому місці і витримують кілька днів.

Коли сир добре викисне і на поверхні з’явиться жирна шкірка, його злегка очищають ножем, перетирають руками, солять за смаком. Бринзу можна зберігати “живою” не вареною, з часом вона стає дуже міцною на смак, а також її можна заварювати. Добре перетерши і перемішавши сир перекладають його в бербениці (дерев’яну посудину), зверху ставлять чисте дерев’яне денце, а на денце – гніт (камінь), так витримують близько 30 днів. І ось тільки тепер сир стає повноцінною бринзою, яку можна смакувати і пригощати нею гостей. Тримати «живу» бринзу можна в бербениці, або в скляному посуді, слабо солону, в холоді в погребі або ж її закочують в банки і варять.

Спробувати і купити справжню бринзу можна приїхавши в ЗОК “Сонячний”!



Відгуки про нас
Валентина
Ми відпочивали невеликою компанією з 01.02.2022 по 12.02.2022. Дуже приємно здивовані. Одноголосно дали оцінку комплексу 5 зірок. Кімнати для проживаняя - свіжі та просторі, прибирання щодня, персонал доброзичливий та уважний. А їдальня - це, взагалі, особлива тема. У мене багато обмежень у харчуванні, але я мала можливість окремо замовляти дієтичні страви. Персонал їдальні дуже кваліфікований та уважний. Сонячний поставив \"високу планку\", хочеться побажати всім українським оздоровчим комплексам не тільки прагнути, а й досягти її.
Инна
Отдыхали здесь с 22.12 по 10.01 с 3 детками. Комплекс тянет на 5 звезд,цены доступны, питание 5*, организация новогодних праздников шыкарная. Девочки на рецепшене очень приветливые. Претензий никаких. Все просто на отлично.
Павел
Отдыхали в середине октября. С погодой повезло. Очень правильно, что в такое время Сонячный нанимает профессионалов, которые занимаются досугом. Большое спасибо Виктории. Её присутствие полностью меняет время отдыха. Утром зарядка, после обеда занятия по арт-терапии или скандинавская ходьба в горах, вечером йога или кино. Приятно, когда человек - профессионал! Подобная анимация наполняет отдых разнообразием. Я не слыхал, что бы другие пансионаты таким образом заботились о досуге. На зарядку утром ходило человек 8-10. Все были довольны и получали заряд бодрости до завтрака. Хотя самостоятельно не многие бы вышли на зарядку. Йога вечером - приятное и полезное времяпрепровождение, значительно лучше, чем обычный досуг у телевизора. Осенью темнеет рано, часов в 7 вечера и большинство людей, сделав круг возле озера, идут в номер. А Солнечный ломает такой стереотип. За это большое спасибо Виктории и администрации, которая нанимает таких профи!
9WKN28Z www.yandex.ru
9WKN28Z www.yandex.ru
Анна А.
"Сонячний" - прекрасное место для осеннего и зимнего отдыха. Но заметно, что пандемия коронавируса сказывается на качестве услуг и питании. Они стали хуже и обратить внимание на это очень важно.В меню очень мало овощей и много углеводов. А люди, которые не употребляют сахар, вынуждены отказываться от 30-40% еды.В меню ужина кефир часто заменяют на йогурт, хотя ранее в санатории готовили свою ряжанку, что было приятным и полезным бонусом.Сокращение медицинского персонала тоже отражается на качестве услуг.Но остаются и позитивные моменты. Огромный плюс именно этого санатория - квалифицированный специалист по организации досуга! Арт-терапевт Виктория Соломаха дала возможность ощутить ценность моментов, проведенных в "Сонячном". Она сумела организовать качественный, здоровый и разносторонний досуг для людей всех возрастов. На ее мастер-классах и мероприятиях было интересно и пенсионерам, и детям. Во время творческих мастерских Виктория пыталась разбудить в каждом участнике внутреннего ребенка, который спрятан за бытовыми и рабочими проблемами жизни. Те, с кем это получилось, уезжали счастливыми обновленными людьми. Походы в горы, ежедневные гимнастики с Викторией укрепляли здоровье не хуже массажей и лечебной воды. Вклад Виктории делает "Сонячный" уникальным местом, где можно найти не только здоровье, но и кусочек счастья).
Популярні пропозиції