+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (097) 779-2959+38 (099) 279-2959
меню
toggle menu

Гуцульська бринза

Гуцульська бринза – це дуже смачна й поживна їжа, яку люблять не тільки корінні Гуцули, а й багато Українців. Хтось же не чув про вареники або галушки з бринзою, кулеші (токана) з мачанкою і ще багато інших смачних страв. У меню багатьох ресторанів, обов’язково знайдеться картопля з бринзою, а можливо і салат заправлений бринзою.

Процес виготовлення гуцульської бринзи – захоплююча і дуже непроста справа. А починається все з народження грудочки свіжого овечого сиру, який увібрав у себе, все сонячне тепло і свіжість високих карпатських полонин, де все літо соковитими травами пасуться білі отари овець.

Щоб приготувати справжню гуцульську бринзу, насамперед для цього потрібно свіжоздоєне овече молоко, його проціджують через чисте густе полотно або товсту марлю в путері (дерев’яну бочку), потім помішуючи додають до нього клягом (сироваткова закваска), який заздалегідь готують з шлуночка молоденького теляти або ягняти, яке годувалося тільки молоком. Такий шлуночок обережно вибирають, разом з соком. Сік зливають у посудину, а шлуночок добре промивають. Потім до шлуночка знову заливають шлунковий сік, змішаний зі свіжим молоком і сіллю, а отвір міцно перев’язують.

Після цього його підвішують у колибі – над багаттям або в іншому теплому місці і витримують пару тижнів, щоб суміш загусла і утворилася ринге. Ринге розводять холодною водою для утворення густого кляга. Готовий кляг додають до свіжого процідженого молока (на 100 літрів молока 100 г густого кляга) і залишають киснути.

Коли з молока утвориться густий «холодець», його збивають паличкою з двома дірчатими кільцями на кінці, до тих пір, поки молоко не стане рідким і там з’являться маленькі крупинки сиру. Сир, що утворився в молоці, збирають в заздалегідь приготовлену широку посудину в якій легко формувати теплу соковиту грудочку білого кольору. Потім його кладуть в марлю або в чисте біле полотно і підвішують щоб стекла рідина. Через деякий час вологий сир викладають на дошку, ставлять у теплому місці і витримують кілька днів.

Коли сир добре викисне і на поверхні з’явиться жирна шкірка, його злегка очищають ножем, перетирають руками, солять за смаком. Бринзу можна зберігати “живою” не вареною, з часом вона стає дуже міцною на смак, а також її можна заварювати. Добре перетерши і перемішавши сир перекладають його в бербениці (дерев’яну посудину), зверху ставлять чисте дерев’яне денце, а на денце – гніт (камінь), так витримують близько 30 днів. І ось тільки тепер сир стає повноцінною бринзою, яку можна смакувати і пригощати нею гостей. Тримати «живу» бринзу можна в бербениці, або в скляному посуді, слабо солону, в холоді в погребі або ж її закочують в банки і варять.

Спробувати і купити справжню бринзу можна приїхавши в ЗОК “Сонячний”!



Відгуки про нас
Марина
Два года назад я впервые отдыхала в пансионате"Солнечный".И опять вернулась сюда в октябре 2021.Комфортные номера, продуманное питание,замечательная лечебная база,профессионализм сотрудников,все это осталось по-прежнему прекрасным!Новые впечатления?Огромное спасибо администрации пансионата за Викторию Соломаху!!!Скандинавская ходьба в Карпатах,утренняя зарядка на свежем воздухе,йога,танцы,киносеансы,арт-терапия- все, что она организовала,проводила с большой любовью,красиво и душевно !С искренней благодарностью и до новых встреч
Марина
Два года назад я впервые отдыхала в пансионате"Солнечный".И опять вернулась сюда в октябре 2021.Комфортные номера, продуманное питание,замечательная лечебная база,профессионализм сотрудников,все это осталось по-прежнему прекрасным!Новые впечатления?Огромное спасибо администрации пансионата за Викторию Соломаху!!!Скандинавская ходьба в Карпатах,утренняя зарядка на свежем воздухе,йога,танцы,киносеансы,арт-терапия- все, что она организовала,проводила с большой любовью,красиво и душевно !С искренней благодарностью и до новых встреч
Татьяна Жабская
Это было восхитительно. Я с удовольствием вернусь ,если Виктория продолжит работу с нами. Это ощущение и моё и моих друзей.
Алёна
Отдыхали с мужем 12 дней сентября 2021г. Номер хороший, уборка регулярно, смена белья часто. Еда в ресторане разнообразная, очень понравилось. Всё компактно:бювет, лечение, ресторан, номера, всё в одном месте. Очень понравился массаж и гидромассаж. Персонал весь отличный! Инструктор Виктория Соломаха " изюминка" санатория. Утренняя зарядка на свежем воздухе супер, как и походы, танцы, психологические релаксации. Ждём следующий отпуск, хотим опять к вам!
Марина Горова
Відпочивала в санаторії в вересні 2021р. дуже сподобалося. Затишне місце, знаходиться біля лісу, подалі від гоміну людей і авто. Додає затишку камін в холлі. А холодними ночами навіть включали опалення,хоча до опалювального сезону було іще далеко. Дуже зручно що процедури усі на місці . Душ шарко був божествений!!!! А Вікторія, організатор дозвілля,взагалі чудо!
Популярні пропозиції