+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (067) 829-6203+38 (050) 446-7069
меню
toggle menu

Колочавська ріплянка

Про картоплю  гуцули казали: «другий хліб, якого ні молотити, ні до млина, а просто до горшка». З інших городніх культур (моркви, буряка) варили страви, або використовували їх як приправу (петрушку, цибулю, часник тощо). Традиційну закарпатську страву з картоплі – ріплянку теж споконвіку верховинці вважали другим хлібом. Її щодня подавали до столу, брали з собою в далеку дорогу. На честь ріплянки у закарпатській Колочаві навіть створили фестиваль. Тут охочі куштують головну страву дня – ріплянку по-колочавськи: з грибами, сметаною, шкварками, бринзою, вурдою. Свято ріплянки супроводжується народними гуляннями і театралізованими дійствами. А ось у Лазещині (а раніше – в Діловому) теж існує подібний фестиваль, що називається “Гуцульська ріпа”, де частують ріпою (картоплею): і смаженою, і пареною, і вареною, і товченою, і меленою. Різноманітні страви пропонують з ріпи-картоплі –  у вигляді палюшків, тертих пляцків (дерунів) вареників, адже гуцули вигадливі і зможуть здивувати великим вибором страв з картоплі. Бараболя, боришка, бурка, ганда бурка, мандибурка, ріпа – це все гуцульські назви “другого хліба”.

Рецепт ріплянки:

Інгредієнти:

  • картопля – 500 г
  • борошно кукурудзяне (крупа) – 1 склянка
  • сіль – 1 ст. ложка
  • бринза – 50-80 г
  • масло вершкове – 50 г

Приготування:

Почищену картоплю, нарізану на кубики, посолити, залити кип’ятком і зварити. Воду з картоплі не зливати і до неї всипати кукурудзяне борошно. Вимішати на однорідну масу, щоб не було грудок, досолити за смаком. Посуд для запікання змастити грубим шаром вершкового масла, накласти картопляну масу. Наверх накласти грудочки масла і посипати бринзою. Запекти в нагрітій духовці (220℃) протягом 30-40 хвилин до золотистої скоринки. Подавати гарячою.
Кукурудзяне борошно можна розвести холодною водою і тоді влити до картоплі з відваром, щоб не було грудочок.
Смакує із салатом з квашеної капусти.



Відгуки про нас
Екатерина Федоровна Рало
Отдыхали с подругой в мае 2019г. В основном, все понравилось: питание отличное,разнообразное,ресторанное(сервировка,подача блюд-отлично).Что касается процедур-девочки старались.Не хватило досуга,его вообще не было.А так отдых удался!
Валентин
Прекрасно отдохнули с женой и детьми! Спасибо!
Популярні пропозиції