Ком’ятське апетитне: тефтелі в томатному соусі
“Ком’ятське апетитне” – кульки з фаршу і рису під томатно-сметанним соусом.
На 300 г фаршу знадобиться рівно 1 л томатно-сметанного соусу – щоб соус покрив кульки майже повністю.
300 г фаршу змішати з одним сирим яйцем, сформувати кульки діаметром 2-2,5 см і викласти їх у замащену олією форму для випічки з високими бортами (діаметром 28 см). Оскільки рис у кульках під час приготування активно вбирає соус, кульки ростуть в об’ємі, тому у форму їх потрібно розкладати не тісно.
- Трохи більше (десь на півсантиметра) ніж половина склянки протертих помідорів (склянка на 200 г)
- 250 г сметани
- 2 зубчики часнику
- 1 ст ложка борошна
- сіль, цукор, чорний перець за смаком
- 2 ст ложки олії
- 600 г води
- перчик чілі
- На олії обсмажуємо розчавлений пласким боком ножа посічений часник і перчик чілі до впевненого часничного аромату.
- Додаємо протерті помідори, трохи проварюємо їх (секунд тридцять) розмішуючи, і підливаємо 1,5 склянки (300 г) води. Доводимо до кипіння, заправляємо сіллю, цукром, чорним перцем і знімаємо з вогню.
- Сметану змішуємо з 1 ст ложкою борошна і розтираємо, щоб не залишилося грудок. Підливаємо решту води (300 г), розмішуємо до однорідності і вливаємо у томатний соус.
- Все разом добре розмішуємо, доводимо до кипіння і ще киплячим заливаємо кульки (щоб яйце у фарші схопилося).
- Поміщаємо в заздалегідь розігріту духову шафу і запікаємо перші хвилин 20 при температурі 180, потім при 170. Час від часу ложкою беремо соус і поливаємо наші кульки зверху.
Тривалість запікання залежить від сорту рису. Через годину варто одну кульку вибрати, визначити ступінь її готовності і вже далі запікати, кому скільки треба.

Відгуки про нас