Лоці-печенє по-закарпатськи
Закарпатський Лоці – це свинина смажена на цибульній подушці. В такому вигляді м’ясо не стільки смажится, як тушиться і в нього з’являється дуже смачна цибульна підливка.
Інгредієнти
- 2 великі свині стейки з кісткою
- 2-3 великі цибулини
- 1 зубок часнику
- 2-3 чайні ложки солодкої паприки
- Свіжопотовчений чорний перець
- 3 столові ложки олії
- Сіль
- Дрібка розмарину і 50-70 г червоного сухого вина.
1. Беремо ниркову частину корейки, нарізаємо на порційні шматки товщиною в 1,5 см. Трохи відбиваємо. Або ж беремо наші стейки і добряче їх потовчемо з обох боків. Посипаємо чорним перцем та паприкою. Посипаємо сушеним розмарином, оскільки розмарин і смажена свинина – друзі навік. Не переборщіть – розмарин дуже інтенсивна спеція, краще менше, ніж більше.
Тепер не солимо! Посолимо потім – вже у тарілці. М’ясо дуже чутливе до солі, і якщо його посолити перед обсмажуванням, з нього витече увесь сік, скоринки не утвориться, воно стане бліде, схоже на варене, і сухе. Позбавтеся від радянської звички солити м’ясо перед обсмажуванням, єдиний виняток – відбивні в клярі чи сухарях2. Цибулини ріжемо тонкими кільцями і відкладаємо вбік.
3. Беремо пательню, велику і широку, розігріваємо на ній 3-4 столові ложки олії до високої температури. В ідеалі до свинини краще взяти свиний жир, на якому закарпатці готують страви з давніх-давен. Однак в умовах міста жир є не у всіх, тому можна і олію. Провіряємо малесеньким шматочком м’яса, розміром з півнігтя, температуру олії. Якщо воно в ній одразу починає голосно шкварчати – температура правильна.
4. На сильному вогні обсмажуємо м’ясо до рум’яної скоринки з обох боків і вибираємо його на тарілку.
5. Сюди ж у цей жир вкидаємо цибулю і один потовчений зубок часнику і обсмажуємо їх до впевненого цибульно-часничного аромату.
6. Кладемо на цибульну подушку мясо, стишуємо вогонь, накриваємо кришкою і тушимо хвилин 5. Збризкуемо вином. Перевертаємо м’ясо на інший бік – і ще 5 хвилин.
7. Вибираємо на тарілку разом з цибулею, солимо, подаємо з картоплею або просто з овочами!

Відгуки про нас