Млинці по-закарпатськи
Супертонкі, легенькі мов папір, з хрумкими мереживними краєчками – що тонші то краще.
Секретів їх тонкості два: перший – маса замішується дуже тонка, десь приблизно як молочний коктейль або вершки; другий – вони печуться на сухій сковороді, а олія додається прямо в тісто. Мінус у цього рецепта тільки один – перевертати їх доводиться власними пальцями, що вимагає деякої вправності, бо легко обпектися.
На 25 млинців:
- 400 г борошна
- 0,6 л молока
- 200 г води
- 5 столових ложок цукру
- 1 яйце
- дрібка солі
- 4 ст ложки олії
- У миску з борошном додаємо яйце, цукор і сіль. Перемішуємо.
- Потроху підливаючи молоко замішуємо тісто.
- Коли молоко закінчилося, починаємо підливати воду до тих пір поки маса не стане рідка, мов хорогий молочний коктейль або вершки.
- Вливаємо олію, ще раз добре розмішуємо до однорідності.
- Сковороду розігріваємо. Млинці ми будемо пекти на сильному вогні. Якщо у нас посуд з тефлоновим або керамічним антипригарним покриттям – сковороду не змащуємо нічим. Якщо чавунна сковорода – щіточкою дуже тонко змащуємо її олією (один раз перед тим, як почати пекти).
- Миску з тістом кладемо поруч з плитою. Набравши півополоника тіста (кількість тіста в ополонику залежить від розміру сковороди і розміру ополоника) починаємо наливати масу в центр сковороди, рівномірно обертаючи її по колу і нахиляючи в різні боки, поки тісто не покриє рівним шаром всю її площу.
Якщо запікається скоріше ніж розтеклося – тісто загусте. Або додаємо ще води в масу, або наливаємо за один раз більше тіста. Взагалі перші два-три млинці – завжди пристрілочні, ми визначаємо потрібну нам густину тіста і необхідну кількість на один млинець.
- Після цього обсмажуємо млинець 1-2 хвилини, поки він не зарум’яниться знизу, а зверху тісто не підсохне.
- Коли по діаметру краї починають золотитися, беремо вилку і акуратно відділяємо млинець від стінок.
- Беремо його за край, відділяємо від сковороди і швидко перевертаємо. З іншого боку млинці печуться буквально кілька секунд.
- Викладаємо млинець на тарілку і печемо наступний.
Якщо млинці дуже рвуться – зменшуємо вогонь і даємо їм трохи більше часу на підсихання. Якщо і так рвуться – значить тісто ми замісили затонке. Окремо в кружці змішуємо 1 ст ложку борошна з кількома ложками нашої маси, і потім додаємо в тісто. Взагалі маса має схильність потрошку гуснути й сама по собі, то іноді навіть ближче до кінця доводиться додавати ще трохи води.
Відгуки про нас