Пеленгас запечений під сметанно-цибульним соусом
Риба Пеленгас – така спеціальна риба з роду кефалевих, що її майже не можливо зіпсувати. Вона смачна абсолютно по-всякому приготована – з ніжним м’ясом, майже без кісток, крім великих хребетних, ну й оскільки це морська риба, то й без річково-озерних присмаків, характерних, до прикладу, для щуки чи озерної звичайної форелі. Вона доступна (в супермаркетах) і дешева. Єдиний мінус – її не нарізають на стейки чи філе, а вона завжди величезна (такий вид). Тобто навряд чи вийде піти і купити, приміром, кілограм пеленгасу за 35 грн. Так чи інак доведеться взяти цілу рибу (від 2-3 кг і більше), що обійдеться гривень за 100. Але її вистачає на кілька разів або на кілька різних страв. Нарубали стейків – частину заморозили до наступного разу, а то й на два. А ще є величезні хвіст і голова на якусь рибну юшку.
Пеленгас запечений під цибульно-сметанним соусом:
- 5 стейків з пеленгасу
- 3 середні цибулини
- 160 г сметани
- чорний перець
- сіль
- прянощі для риби (будь-які готові)
- 1 ст. ложка олії для змащування дека
- Пеленгас зазвичай продають уже почищеним, його залишається тільки нарубати і відкусити кускачками плавники. Отже, відрубали хвіст і голову, середину поділили на стейки.
- Приготували соус. Нарізали кільцями цибулю, змішали її з прянощами, трохи подавили руками, щоб цибуля пустила сік, додали сметану, розмішали, залишили соус настоюватися 15 хвилин.
- Деко вистелити фольгою або пергаментом, промастити олією і на нього викласти стейки.
- Викласти на нього зверху цибулю, полити все соусом і помістити в духову шафу на 40 хвилин (170-180 градусів).
- Подавати можна як саме по собі, так і з якимось легеньким салатом з рукколи. Руккола до риби і морепродуктів просто ідеальна.

Відгуки про нас