+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (097) 779-2959+38 (099) 279-2959
меню
toggle menu

Підбивані лопатки (стручкова квасоля)

Лопатки – народна закарпатська страва, і майже кожна господиня готує її по-своєму. Тому не існує лопаток схожих між собою, кожний окремий суп особливий. Головні інгредієнти цієї страви – зелена квасоля (власне лопатки), і яка-небудь кисломолочна основа. Сметану декотрі господині замінюють кислим молоком чи кефіром, картоплю не кладуть, копченину не використовують, зелень дають будь-яку або й зовсім ніяку. Є навіть рецепти без паприки, або з додаванням оцту.

  • 400 г зеленої стручкової квасолі (можна мороженої, або консервованої)
  • 200 г копчених ребер, або й менше (чисто для аромату). Може бути навіть проста шкурка з-під копченого сала.
  • 2 великі картоплі або 4 малих
  • 2 л води
  • 1 столова ложка борошна з верхом
  • жменя посіченої зелені (петрушка, кріп або що знайдеться). Якщо нема вдома, можна обійтися.
  • 1 чайна або й більше ложка з верхом солодкої паприки.
  • 400 г сметани
  • 1 цибуля
  1. Якщо варимо на ребрах або шкурі від сала – починаємо з них. Миємо ребра або шкурку, заливаємо їх холодною водою, доводимо до кипіння, знімаємо пінку і варимо півгодини. Якщо копченину не використовуємо, цей етап сміливо пропускаємо і приступаємо одразу до другого.
  2. Додаємо в каструлю стручкову квасолю. Хто ребра не варив, той квасолю додає в каструлю з окропом. Якщо використовуємо морожену або свіжу квасолю, варимо її до напівм’якості. Вона має дещо втратити свій яскраво зелений колір.
  3. Тим часом чистимо картоплю і ріжемо на кубики (1.5 на 1.5 см). Коли квасоля зварилася до напівм’якості, додаємо картоплю, солимо, перчимо. Варимо все разом до готовності овочів і вимикаємо вогонь. Виймаємо з каструлі ребра і шкурку. Шкурку викидаємо, з ребер знімаємо м’ясо, ріжемо на шматки і повертаємо його у суп.

Увага! Хто використовує консервовану квасолю – її додаємо в самому кінці, після того як картопля зварилася. Варимо все разом 3 хвилини і вимикаємо вогонь.

  1. Робимо піджарку. У 2 ст ложках смальцю або олії підсмажуємо дрібно посічену цибулю до прозорості і 1 ст ложку з верхом борошна до жовтуватого кольору. Знімаємо з вогню, додаємо 1 чайну з верхом ложку солодкої паприки, добре розтираємо і вливаємо в піджарку склянку води. Розмішуємо, щоб не було грудок і акуратно виливаємо в каструлю з лопатками.
  2. Туди ж додаємо сметану і дрібно посічену зелень. Все добре розмішуємо і ще раз доводимо до кипіння. Суп готовий.


Відгуки про нас
Валентина
Ми відпочивали невеликою компанією з 01.02.2022 по 12.02.2022. Дуже приємно здивовані. Одноголосно дали оцінку комплексу 5 зірок. Кімнати для проживаняя - свіжі та просторі, прибирання щодня, персонал доброзичливий та уважний. А їдальня - це, взагалі, особлива тема. У мене багато обмежень у харчуванні, але я мала можливість окремо замовляти дієтичні страви. Персонал їдальні дуже кваліфікований та уважний. Сонячний поставив \"високу планку\", хочеться побажати всім українським оздоровчим комплексам не тільки прагнути, а й досягти її.
Инна
Отдыхали здесь с 22.12 по 10.01 с 3 детками. Комплекс тянет на 5 звезд,цены доступны, питание 5*, организация новогодних праздников шыкарная. Девочки на рецепшене очень приветливые. Претензий никаких. Все просто на отлично.
Павел
Отдыхали в середине октября. С погодой повезло. Очень правильно, что в такое время Сонячный нанимает профессионалов, которые занимаются досугом. Большое спасибо Виктории. Её присутствие полностью меняет время отдыха. Утром зарядка, после обеда занятия по арт-терапии или скандинавская ходьба в горах, вечером йога или кино. Приятно, когда человек - профессионал! Подобная анимация наполняет отдых разнообразием. Я не слыхал, что бы другие пансионаты таким образом заботились о досуге. На зарядку утром ходило человек 8-10. Все были довольны и получали заряд бодрости до завтрака. Хотя самостоятельно не многие бы вышли на зарядку. Йога вечером - приятное и полезное времяпрепровождение, значительно лучше, чем обычный досуг у телевизора. Осенью темнеет рано, часов в 7 вечера и большинство людей, сделав круг возле озера, идут в номер. А Солнечный ломает такой стереотип. За это большое спасибо Виктории и администрации, которая нанимает таких профи!
9WKN28Z www.yandex.ru
9WKN28Z www.yandex.ru
Анна А.
"Сонячний" - прекрасное место для осеннего и зимнего отдыха. Но заметно, что пандемия коронавируса сказывается на качестве услуг и питании. Они стали хуже и обратить внимание на это очень важно.В меню очень мало овощей и много углеводов. А люди, которые не употребляют сахар, вынуждены отказываться от 30-40% еды.В меню ужина кефир часто заменяют на йогурт, хотя ранее в санатории готовили свою ряжанку, что было приятным и полезным бонусом.Сокращение медицинского персонала тоже отражается на качестве услуг.Но остаются и позитивные моменты. Огромный плюс именно этого санатория - квалифицированный специалист по организации досуга! Арт-терапевт Виктория Соломаха дала возможность ощутить ценность моментов, проведенных в "Сонячном". Она сумела организовать качественный, здоровый и разносторонний досуг для людей всех возрастов. На ее мастер-классах и мероприятиях было интересно и пенсионерам, и детям. Во время творческих мастерских Виктория пыталась разбудить в каждом участнике внутреннего ребенка, который спрятан за бытовыми и рабочими проблемами жизни. Те, с кем это получилось, уезжали счастливыми обновленными людьми. Походы в горы, ежедневные гимнастики с Викторией укрепляли здоровье не хуже массажей и лечебной воды. Вклад Виктории делает "Сонячный" уникальным местом, где можно найти не только здоровье, но и кусочек счастья).
Популярні пропозиції