+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (067) 829-6203+38 (050) 446-7069
меню
toggle menu

Підбивані лопатки (стручкова квасоля)

Лопатки – народна закарпатська страва, і майже кожна господиня готує її по-своєму. Тому не існує лопаток схожих між собою, кожний окремий суп особливий. Головні інгредієнти цієї страви – зелена квасоля (власне лопатки), і яка-небудь кисломолочна основа. Сметану декотрі господині замінюють кислим молоком чи кефіром, картоплю не кладуть, копченину не використовують, зелень дають будь-яку або й зовсім ніяку. Є навіть рецепти без паприки, або з додаванням оцту.

  • 400 г зеленої стручкової квасолі (можна мороженої, або консервованої)
  • 200 г копчених ребер, або й менше (чисто для аромату). Може бути навіть проста шкурка з-під копченого сала.
  • 2 великі картоплі або 4 малих
  • 2 л води
  • 1 столова ложка борошна з верхом
  • жменя посіченої зелені (петрушка, кріп або що знайдеться). Якщо нема вдома, можна обійтися.
  • 1 чайна або й більше ложка з верхом солодкої паприки.
  • 400 г сметани
  • 1 цибуля
  1. Якщо варимо на ребрах або шкурі від сала – починаємо з них. Миємо ребра або шкурку, заливаємо їх холодною водою, доводимо до кипіння, знімаємо пінку і варимо півгодини. Якщо копченину не використовуємо, цей етап сміливо пропускаємо і приступаємо одразу до другого.
  2. Додаємо в каструлю стручкову квасолю. Хто ребра не варив, той квасолю додає в каструлю з окропом. Якщо використовуємо морожену або свіжу квасолю, варимо її до напівм’якості. Вона має дещо втратити свій яскраво зелений колір.
  3. Тим часом чистимо картоплю і ріжемо на кубики (1.5 на 1.5 см). Коли квасоля зварилася до напівм’якості, додаємо картоплю, солимо, перчимо. Варимо все разом до готовності овочів і вимикаємо вогонь. Виймаємо з каструлі ребра і шкурку. Шкурку викидаємо, з ребер знімаємо м’ясо, ріжемо на шматки і повертаємо його у суп.

Увага! Хто використовує консервовану квасолю – її додаємо в самому кінці, після того як картопля зварилася. Варимо все разом 3 хвилини і вимикаємо вогонь.

  1. Робимо піджарку. У 2 ст ложках смальцю або олії підсмажуємо дрібно посічену цибулю до прозорості і 1 ст ложку з верхом борошна до жовтуватого кольору. Знімаємо з вогню, додаємо 1 чайну з верхом ложку солодкої паприки, добре розтираємо і вливаємо в піджарку склянку води. Розмішуємо, щоб не було грудок і акуратно виливаємо в каструлю з лопатками.
  2. Туди ж додаємо сметану і дрібно посічену зелень. Все добре розмішуємо і ще раз доводимо до кипіння. Суп готовий.


Відгуки про нас
Анна
Дуже гарне місце, ми з чоловіком святкували два день народження,все супер. Смачна їжа і приємний персонал. Особлива подяка масажисту Едіку, він гарний спеціаліст.
Олександр
Відпочивали з мамою та донькою з 15.07 по 24.07.Відпочинком задоволені, підлікувалися.Хочемо висловити подяку кухарям за смачну їжу.Медсестрі Валерії. Та окремо дякуємо Вікторії. Також ми вдячні сантехніку Петру ,що замінив систему в унітазі. Та дякуємо Ігорю Романовичу за турботу. Відпочинок сподобався,обов'язково ще повернемось))
Олександр
Відпочивали з мамою та донькою з 15.07 по 24.07.Відпочинком задоволені, підлікувалися.Хочемо висловити подяку кухарям за смачну їжу.Медсестрі Валерії. Та окремо дякуємо Вікторії. Також ми вдячні сантехніку Петру ,що замінив систему в унітазі. Та дякуємо Ігорю Романовичу за турботу. Відпочинок сподобався,обов'язково ще повернемось))
Екатерина Федоровна Рало
Отдыхали с подругой в мае 2019г. В основном, все понравилось: питание отличное,разнообразное,ресторанное(сервировка,подача блюд-отлично).Что касается процедур-девочки старались.Не хватило досуга,его вообще не было.А так отдых удался!
Популярні пропозиції