+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (097) 779-2959+38 (099) 279-2959
меню
toggle menu

Угорський гуляш

Гуляш – одна з найпопулярніших і найулюбленіших страв угорської кухні у всьому світі. Ця густа пряна яскрава суміш яловичого м’яса, картоплі і паприки вважається національним надбанням і культурною спадщиною Угорщини.
Щодо кулінарної класифікації гуляшу, то тут справа трохи заплутана. Що він таке – перша страва чи друга – на це запитання однозначної відповіді не існує. Угорський гуляш є одночасно як супом, так і гарячою закускою, хоча офіційно його відносять до перших страв. Насправді ці всі класифікації – діло десяте, гуляш у всякому вигляді божественно смачний.
Їсться гуляш ложкою з глибокої тарілки. Справжній угорський гуляш готують обов’язково з яловичини, переважно з бедреної частини, бо свинина робить його занадто жирним, а телятині бракує насиченого смаку. Іноді гуляш готують з молодої баранини, але тоді це обумовлюється в назві.

На 4 порції:

  • 500 г яловичини (з бедра). Вибирайте насичену густого червоного кольору яловичину.
  • 1 велика цибулина
  • шмат (100 г) копченого або білого сала
  • 4-5 картоплин середнього розміру
  • 1 помідор
  • 1 червоний болгарський перець
  • 1 зелений болгарський перець стручковий
  • 2-3 чайні ложки солодкої паприки,
  • дрібка пекучої паприки
  • склянка білого вина,
  • склянка борошна і 1 яйце – на чіпетки,
  • сіль, чорний перець за смаком
  • 1 ч. ложка кмину
  • 1-2 зубчики часнику за бажанням
  1. М’ясо яловиче поріжемо на кубики 1,5 на 1,5 см.
  2. Цибулю посічемо надрібно.
  3. Сало поріжемо на кубики, помістимо в казан або товстостінну каструлю, витопимо з нього увесь жир, шкварки виберемо шумівкою. У витоплений гарячий жир вкидаємо цибулю, обсмажуємо її до золотистого кольору, додаємо грубо порізаний помідор і перці, нарізані смужками.
  4. Коли все добре просмажиться, помідори розійдуться на пасту, перець пом’якне, вкинемо у казан порізане м’ясо, кмин, сіль, чорний перець, часник. Не паприку!
  5. Тушкуємо все разом з овочами, не закриваючи кришкою і постійно перемішуючи, поки м’ясо не втратить червоний колір і не пустить сік. Зменшуємо вогонь і тушкуємо м’ясо до напівготовності – воно має стати досить м’яким і в ньому (якщо розрізати шматок), не повинно залишатися крові.
  6. Тим часом чистимо картоплю і ріжемо її на акуратні кубики – 1,5Х1,5 см. Паприка дуже чутлива до температури, в жодному разі не дозволяємо їй пригоріти, оскільки вона в момент зіпсує смак усієї страви. Натомість у холодній нежирній атмосфері вона не розкриється зовсім, ні кольору не дасть ні смаку. Тому дотримуємося золотої середини: паприку в гарячий жир, але не давати їй горіти.
  7. Висипаємо в гуляш картоплю, і підливаємо все окропом. Кількість води залежить від того, який ви гуляш любите. Якщо густий, то менше води, якщо рідкий як суп – більше. Пам’ятаємо також, що в гуляш ідуть борошняні чіпетки, які трохи загущують його.
  8. Варимо гуляш до готовності картоплі. Якщо треба, ще досолюємо.
  9. Тим часом чіпетки готуємо окремо. Замішуємо з 1 яйця і борошна дуже круте тісто без води, щоб з нього можна було відщипувати і відварюємо маленькі відщипнуті кульки в посоленому окропі. Додаємо чіпетки прямо в готовий гуляш, або кожному в тарілку.


Відгуки про нас
Валентина
Ми відпочивали невеликою компанією з 01.02.2022 по 12.02.2022. Дуже приємно здивовані. Одноголосно дали оцінку комплексу 5 зірок. Кімнати для проживаняя - свіжі та просторі, прибирання щодня, персонал доброзичливий та уважний. А їдальня - це, взагалі, особлива тема. У мене багато обмежень у харчуванні, але я мала можливість окремо замовляти дієтичні страви. Персонал їдальні дуже кваліфікований та уважний. Сонячний поставив \"високу планку\", хочеться побажати всім українським оздоровчим комплексам не тільки прагнути, а й досягти її.
Инна
Отдыхали здесь с 22.12 по 10.01 с 3 детками. Комплекс тянет на 5 звезд,цены доступны, питание 5*, организация новогодних праздников шыкарная. Девочки на рецепшене очень приветливые. Претензий никаких. Все просто на отлично.
Павел
Отдыхали в середине октября. С погодой повезло. Очень правильно, что в такое время Сонячный нанимает профессионалов, которые занимаются досугом. Большое спасибо Виктории. Её присутствие полностью меняет время отдыха. Утром зарядка, после обеда занятия по арт-терапии или скандинавская ходьба в горах, вечером йога или кино. Приятно, когда человек - профессионал! Подобная анимация наполняет отдых разнообразием. Я не слыхал, что бы другие пансионаты таким образом заботились о досуге. На зарядку утром ходило человек 8-10. Все были довольны и получали заряд бодрости до завтрака. Хотя самостоятельно не многие бы вышли на зарядку. Йога вечером - приятное и полезное времяпрепровождение, значительно лучше, чем обычный досуг у телевизора. Осенью темнеет рано, часов в 7 вечера и большинство людей, сделав круг возле озера, идут в номер. А Солнечный ломает такой стереотип. За это большое спасибо Виктории и администрации, которая нанимает таких профи!
9WKN28Z www.yandex.ru
9WKN28Z www.yandex.ru
Анна А.
"Сонячний" - прекрасное место для осеннего и зимнего отдыха. Но заметно, что пандемия коронавируса сказывается на качестве услуг и питании. Они стали хуже и обратить внимание на это очень важно.В меню очень мало овощей и много углеводов. А люди, которые не употребляют сахар, вынуждены отказываться от 30-40% еды.В меню ужина кефир часто заменяют на йогурт, хотя ранее в санатории готовили свою ряжанку, что было приятным и полезным бонусом.Сокращение медицинского персонала тоже отражается на качестве услуг.Но остаются и позитивные моменты. Огромный плюс именно этого санатория - квалифицированный специалист по организации досуга! Арт-терапевт Виктория Соломаха дала возможность ощутить ценность моментов, проведенных в "Сонячном". Она сумела организовать качественный, здоровый и разносторонний досуг для людей всех возрастов. На ее мастер-классах и мероприятиях было интересно и пенсионерам, и детям. Во время творческих мастерских Виктория пыталась разбудить в каждом участнике внутреннего ребенка, который спрятан за бытовыми и рабочими проблемами жизни. Те, с кем это получилось, уезжали счастливыми обновленными людьми. Походы в горы, ежедневные гимнастики с Викторией укрепляли здоровье не хуже массажей и лечебной воды. Вклад Виктории делает "Сонячный" уникальным местом, где можно найти не только здоровье, но и кусочек счастья).
Популярні пропозиції