+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (097) 779-2959+38 (099) 279-2959
меню
toggle menu

Все про вина Закарпаття

Закарпаття… Напевно, немає в Україні регіону, який міг би похвалитися таким різноманіттям багатств, які наповнюють цей сонячний край. Природа створила тут неповторну місцевість з особливим кліматом, унікальним в Україні. Мінеральні джерела, стрімкі річки, гірські масиви, рідкісна флора та фауна – це далеко не весь перелік скарбів краю. Географія Закарпаття унікальна ще й тим, що межує одночасно з чотирма державами. Звичайно, це сприяє економічному і туристичному розвитку регіону. Одним з традиційних занять місцевого населення з давнини і до сьогодні є виноробство. Це легко помітити з фольклору чи місцевих назв. Наприклад, одне з найбільших міст Закарпаття має назву Виноградів. Активний початок розвитку виноробства сягає ХІІІ ст. Втім, дехто з істориків вважає, що перше вино тут виготовляли ще у ІІІ ст. З початку ХVIII ст., коли в Угорщині добігло кінця панування турків, на Закарпатті почалась нова епоха розвитку виноградарства. В цей період активно завозяться технології та нові сорти винограду з Європи. В ХІХ ст. виноробство зазнає серйозного удару, адже з новими сортами та інноваціями на Закарпаття потрапляє філоксера – шкідник, який знищує близько 2700 гектарів виноградників. Лише у 1885 році починається планомірне відновлення виноградних насаджень. Апогею свого розвитку закарпатське виноробство досягає у 1950-60 роках минулого століття. Промислові площі винограду в регіоні становлять понад 14 тисяч гектарів. За радянських часів побудовано винні заводи, налагоджено виробництво різних сортів цього напою. Проте з середини 1960-х років виробництво вина починає здавати позиції. Площі виноградників скорочуються, а з ними – і кількість працівників. Наразі виноробство у регіоні хоч і повільно, але послідовно збільшується. На сьогодні головними перепонами в розвитку виноробства є: державна політика (купити ліцензію можуть далеко не всі виробники) та низька винна культура громадян. Але попри всі негаразди певний оптимізм все ж є. Наприклад, активно розвивається напрям винних турів для туристів. Вони включають відвідування різного роду заходів, дегустаційних залів та приватних винних підвалів. Проводяться винні фестивалі, що притягують відвідувачів з усієї України та з-за кордону. Рівно посередині між найбільшими містами Закарпаття Ужгородом та Мукачевом розташоване село Середнє. Цікаве воно не лише місцезнаходженням та назвою, але й тим, що є одним з центрів виноробства в регіоні. Тут діє завод “Леанка”, що виробляє легендарну “Троянду Закарпаття”, марочні “Берегівське”, “Середнянське” вина. Також у цьому селі туристів зацікавить наявність давніх винних підвалів. На берегах мальовничої річки Латориця розкинулось місто Мукачево. Саме місто порадує своїм затишком та чистотою. На горі, поруч із залізницею, височіє візитівка місцевості – мукачівський замок Паланок. Цей військово-архітектурний ансамбль не залишить байдужим нікого. Тут є музейні експонати та оглядовий майданчик з прекрасною панорамою міста. Звичайно ж, у замку присутній дегустаційний зал. Знаходиться він у старовинному підвалі. Тут відвідувачам пропонують вина торгової марки “Чизай”, що виробляється у місті Берегове. Історія зберегла відомості, що вина з урочища Чизай колись завойовували серця європейської знаті. Станом на сьогодні продукція успішно поставляється до Чехії, Росії, США, Ізраїлю. З традиційних білих вин тут наявні “Совіньон”, “Шардоне”, з червоних – “Мерло”, “Сапераві”, “Каберне”. Як мекка серед туристів, що відвідують винне Закарпаття, Мукачево відоме своїм традиційним фестивалем “Червене вино”. Проходить він щорічно в переддень Старого Нового Року. Кожен раз захід збирає все більше і більше гостей. Сюди приїздять не тільки винороби Закарпаття, але й їх колеги з закордону. Серед учасників винного свята – професійні винороби і приватні особи, що привозять бочечку домашнього вина. Кваліфіковане журі визначає переможців у різних номінаціях. Гарний настрій та легкий хміль – неодмінні супутники дійства. Звичайно, є і такі шанувальники вина, котрі після численних дегустацій ледь пересуваються фестивальною територією. Загалом, тут можна знайти вино на будь-який смак. Представлені популярні дешеві вина, десертні, марочні столові та ін. Гурмани можуть знайти й елітні напої, що мають гарну репутацію і в Європі. Не оминули винні традиції й столицю Закарпаття – Ужгород. Саме тут щорічно проходить фестиваль молодого вина “Божоле”. Чудовим місцем для поціновувачів сонячного напою стане дегустаційна зала ужгородського замку. Знаходиться вона в історичному підвалі та має вишуканий інтер’єр. Для дегустації в певному порядку подають шість видів вина та легку закуску. У закладі представлено продукцію приватних виноробів. Одними з найпотужніших виробників вина у Закарпатті вважаються винороби з міста Берегово. Тут, як вже згадувалось, успішно діє підприємство “Чизай”. Його виробнича інфраструктура складає близько 5 гектарів території. Щовесни місцеві виробники влаштовують фестиваль білого вина. Для туристів цікавим буде не лише місцеве вино, але й саме місто: Берегово є осередком угорської культури в Україні. Останнім великим центром винної справи є Виноградів. Це невеличке містечко, що має давні традиції з виготовлення цього шляхетного напою. Свою теперішню назву воно отримало у післявоєнний 1946 рік. До цього місто мало назву Севлюш, що з угорської мови означає “виноградний”. Тут також проводиться винний фестиваль під назвою “Уґочанська лоза”. Метою заходу організатори називають відновлення традицій виноробства та збереження етнічної ідентичності краю. Душевну атмосферу заходу забезпечує місце його проведення – парк барона Перені. Зберігся тут і прекрасний палац, що зацікавить шанувальників архітектури. Подорожуючи винними шляхами Закарпаття, все більше зачаровуєшся красою місцевості та розмаїттям традицій, поєднанням унікальної природи та невтомних рук виноробів, що створює незрівнянну атмосферу для смакування життя. Той, хто ще не бував в цих казкових місцях, неодмінно має їх відвідати. А поки що майстри винної справи продовжують наповнювати підвали п’янким та ароматним трунком, що чекає на нових гостей.


Відгуки про нас
Валентина
Ми відпочивали невеликою компанією з 01.02.2022 по 12.02.2022. Дуже приємно здивовані. Одноголосно дали оцінку комплексу 5 зірок. Кімнати для проживаняя - свіжі та просторі, прибирання щодня, персонал доброзичливий та уважний. А їдальня - це, взагалі, особлива тема. У мене багато обмежень у харчуванні, але я мала можливість окремо замовляти дієтичні страви. Персонал їдальні дуже кваліфікований та уважний. Сонячний поставив \"високу планку\", хочеться побажати всім українським оздоровчим комплексам не тільки прагнути, а й досягти її.
Инна
Отдыхали здесь с 22.12 по 10.01 с 3 детками. Комплекс тянет на 5 звезд,цены доступны, питание 5*, организация новогодних праздников шыкарная. Девочки на рецепшене очень приветливые. Претензий никаких. Все просто на отлично.
Павел
Отдыхали в середине октября. С погодой повезло. Очень правильно, что в такое время Сонячный нанимает профессионалов, которые занимаются досугом. Большое спасибо Виктории. Её присутствие полностью меняет время отдыха. Утром зарядка, после обеда занятия по арт-терапии или скандинавская ходьба в горах, вечером йога или кино. Приятно, когда человек - профессионал! Подобная анимация наполняет отдых разнообразием. Я не слыхал, что бы другие пансионаты таким образом заботились о досуге. На зарядку утром ходило человек 8-10. Все были довольны и получали заряд бодрости до завтрака. Хотя самостоятельно не многие бы вышли на зарядку. Йога вечером - приятное и полезное времяпрепровождение, значительно лучше, чем обычный досуг у телевизора. Осенью темнеет рано, часов в 7 вечера и большинство людей, сделав круг возле озера, идут в номер. А Солнечный ломает такой стереотип. За это большое спасибо Виктории и администрации, которая нанимает таких профи!
9WKN28Z www.yandex.ru
9WKN28Z www.yandex.ru
Анна А.
"Сонячний" - прекрасное место для осеннего и зимнего отдыха. Но заметно, что пандемия коронавируса сказывается на качестве услуг и питании. Они стали хуже и обратить внимание на это очень важно.В меню очень мало овощей и много углеводов. А люди, которые не употребляют сахар, вынуждены отказываться от 30-40% еды.В меню ужина кефир часто заменяют на йогурт, хотя ранее в санатории готовили свою ряжанку, что было приятным и полезным бонусом.Сокращение медицинского персонала тоже отражается на качестве услуг.Но остаются и позитивные моменты. Огромный плюс именно этого санатория - квалифицированный специалист по организации досуга! Арт-терапевт Виктория Соломаха дала возможность ощутить ценность моментов, проведенных в "Сонячном". Она сумела организовать качественный, здоровый и разносторонний досуг для людей всех возрастов. На ее мастер-классах и мероприятиях было интересно и пенсионерам, и детям. Во время творческих мастерских Виктория пыталась разбудить в каждом участнике внутреннего ребенка, который спрятан за бытовыми и рабочими проблемами жизни. Те, с кем это получилось, уезжали счастливыми обновленными людьми. Походы в горы, ежедневные гимнастики с Викторией укрепляли здоровье не хуже массажей и лечебной воды. Вклад Виктории делает "Сонячный" уникальным местом, где можно найти не только здоровье, но и кусочек счастья).
Популярні пропозиції