Яблучний штрудель
Нам знадобиться:
- 300 г замороженого слоєного бездріжджового тіста
- 2 великі яблука
- 1 велика груша
- жменя родзинок
- пів лимона
- 3 ст. ложки цукру-піску в начинку
- 1 з верхом ст. ложку цукру пудри для присипання
- 1 стакан кондитерських сухарів
- 150 г грецьких горіхів
- 1 яйце
- кориця
- 4 гвоздички
- Тісто необхідно розморозити завчасно. Якщо в холодильнику (не в камері) – то за добу. Якщо при кімнатній температурі – то години за 4-5. Мікрохвильову піч в даному випадку краще не використовувати.
- Змелемо горіхи надрібно. Можна залишити кілька штук цілими, якщо хто любить цілі горіхи в начинках.
- Видавимо з половини лимона сік. Промиємо і замочимо родзинки у чашці з водою, хай набухнуть і пом’кнуть.
- Поріжемо яблука і грушу на кубики 1 см на 1 см, спочатку видаливши середину. Якщо фрукти товстошкірі і тверді, спочатку почистимо їх, потім поріжемо.
- Змішуємо їх з лимонним соком.
- Для начинки готуємо карамелізований сироп. Нагріваємо цукор і 1-2 ст ложки води і варимо на середньому вогні, доки не почне гуснути і ледь жовтнути. Буде багато бульбашок, це нормально, головне постійно помішувати. Коли трохи загусло, додаємо до сиропу фрукти, зціджені родзинки, корицю і гвоздику. Починаємо все разом нагрівати. Фрукти пустять сік, гріємо все разом, доки не випарується сік. Знімаємо з вогню, змішуємо з горіхами і даємо начинці вистигнути.
- Тим часом беремо великий чистий шмат білої льняної або бавовняної тканини (щось типу простирадла чи скатертини, чи великого кухонного рушника), застеляємо ним стіл. Штрудель розкачується не на дошці, а на рушнику для того, щоб його потім можна було скрутити. Руками на дошці це зробити буде набагато складніше.
- На льняньому рушнику розкачуємо тісто натонко (2 – максимум 3 мм). Має вийти прямокутник або квадрат рівномірно тонкий – такий, щоб крізь нього трохи видно було пальці.
- Посипаємо тісто шаром сухарів, залишивши по краях відступи по 3-4 см.
- Заздалегідь вимкаємо духову шафу на 200 градусів (якщо є, то на конвекцію), щоб вона встигла прогрітися. Коли штрудель готовий, його потрібно одразу класти в піч, бо почне розмокати і рватися.
- Викладаємо на сухарі начинку – в один ряд фруктів. Визбируємо гвоздику, бо застрягатиме в зубах.
- Збиваємо яйце і змащуємо ним краї тіста, мов клеєм.
- Беремо тісто за один край – загортаємо його на фрукти. Потім за допомогою рушника припіднімаємо штрудель і починаємо його загортати. Заклеюємо краї і боки і знову ж таки за допомогою рушника вивертаємо його на змащене олією деко, швом донизу.
- Випікаємо 20 хвилин. Ще гарячим присипаємо цукровою пудрою і даємо йому вистигнути. Потім нарізаємо гострим ножем на скибки. До нього можна подати ванільний соус і кілька листочків м’яти.

Відгуки про нас