Закарпатська кухня
Закарпатська кухня – одна із найоригінальніших у світі. Вона формувалася віками та вбирала у себе особливості кухонь різних країн, адже до 1945 року Закарпатський край перебував під владою різних європейських держав – Австро-Угорщини, Чехословакії та Угорщини. Отож закономірно, що вона носить інтернаціональний характер.
Національні меншини, що проживають у Закарпатті, внесли в закарпатську кухню власні, відмінні від інших страви і специфіку приготування, і цей процес продовжується по сьогодні, а крім традиційних страв з’являються нові, що поєднують риси вже існуючих .
Серед найяскравіших страв закарпатської кухні: бограч, гуляш, перкельт, попрікаш, лечо, рокот-крумплі, лоці печенє – це страви закарпатських угорців; різніі види токанів – принесені румунами; від закарпатських словаків – страпачки, карбонатки, бухти; від чехів – кнедлики і сегединський гуляш, німців – шніцелі і старовинні рецепти яловичини по-швабськи; закарпатські євреї пропонують свої традиційні страви: човлент, печінку по-європейськи, фаршировану рибу; роми – гурку, погачі, вим’я тушковане, смажені рубці.
А унікальною закарпатську кухню роблять стравами, що дійшли до нас із давнини, і не зустрічаються в жодному меню інших народів – підбивані пасулі, лопатки і ріпа, дзьобачки та багато інших. Закарпатці дуже люблять запашну і гострувату їжу і активно використовують червону паприку “папригу” і чорний перець “попер”, а також часник, цибулю, кмин, і всяку пряну зелень – “чабрик” (чебрець, тим’ян), “зеллер” (селеру), кріп, петрушку, та соуси – сметанний, грибний і томатний.

Відгуки про нас