+38 (097) 779 29 59
+38 (099) 279 29 59
+38 (067) 829-6203+38 (050) 446-7069
меню
toggle menu

Закарпатський токан

Токан – так називають кашу з кукурудзяного борошна в Закарпатті.Каша – це завжди корисно, але головне, що вона може бути ще і дуже смачною! Якщо одного разу ви спробуєте цю страву, то, можливо, станете її відданим фанатом. Рекомендуємо спробувати цю страву з кукурудзяного борошна з гострою пахучою бринзою і шкварками!

І так, як же готується Токан:

Склад: кукурудзяне борошно, вода, вершкове масло, твердий сир, сало (шкварки), смалець, сіль, перець.

Варять кашу у великій каструлі, постійно помішуючи великою дерев’яною ложкою.

Важливо те, що кукурудзяного борошна потрібно рівно стільки, скільки необхідно для того, щоб каша вийшла доварена – не дуже густа, і не дуже рідка. Доливати воду або досипати борошно в середині або тим більше в кінці варіння просто неприпустимо. Саме тому потрібно “пристрілятися” до кількості або співвідношення, враховуючи сорт кукурудзяного борошна. Потім додають невелику кількість вершкового масла, пам’ятаючи при цьому, що маслом каші не зіпсуєш, і солять, знову-таки враховуючи, наскільки солоний сир, який додаватимуть на наступному етапі, щоб у результаті не пересолити токан.

Потім беруть велику металеву миску і ставлять над плитою на невеликій відстані (в залежності від того, наскільки гаряча ця плита).
Дно миски змазують топленим салом (смальцем) і “слоять” зварену кукурудзяну кашу. Пласт каші в 1-2 сантиметри засипають натертим сиром і невеликою кількістю шкварок (за смаком).
На цей шар кладуть наступний і так до верху миски. Можна потроху додавати шматочки масла, якщо каша все ж вийшла суха. Верхній шар поливають тим же жиром і посипають свіжими шкварочкамі.

На стіл токан подають після декількох хвилин витримки, яка дає можливість розплавитися сиру в каші.



Відгуки про нас
Лідія Бабич
Через карантин санаторій не працює. Додзвонитися неможливо. Нас не повідомили завчасно. За 2 тижні до заїзду вимушені шукати, питати. Це не гідне відношення до клієнтів. Таке враження, що сидять нишком, щоб лише завдатки не повертати. Я дуже незадоволена.
Екатерина Федоровна Рало
Отдыхали с подругой в мае 2019г. В основном, все понравилось: питание отличное,разнообразное,ресторанное(сервировка,подача блюд-отлично).Что касается процедур-девочки старались.Не хватило досуга,его вообще не было.А так отдых удался!
Популярні пропозиції